GM Roundup Ready Soja

 
 

Soja wordt in Zuid-Amerika geteeld voor de export. Grote delen van Argentinië, Brazilië en Paraguay zijn bedekt met uitgestrekte sojavelden. Per schip gaat de soja naar de Europese Unie en China om gebruikt te worden als veevoer. Nederland is de op een na grootste importeur ter wereld.


Bijna al deze soja is genetisch gemanipuleerd. De firma Monsanto heeft de soja zo gemaakt dat ze bestand is tegen het bestrijdingsmiddel Roundup (glyfosaat). Vrijwel alle andere planten gaan hier aan dood. Zo kunnen de velden eerst platgespoten worden, waarna de soja wordt ingezaaid. Dan volgen elke drie tot zes weken een bespuiting met Roundup en andere bestrijdingsmiddelen om groei van onkruid tegen te gaan.


Deze soja vraagt dan ook om grootschalig gebruik van landbouwgif.  Zowel de zaden als de bestrijdingsmiddelen worden geleverd door Monsanto.

Onkruid wordt langzaam resistent en dat vraag om inzet van meer roundup of een mix met andere gifstoffen. Zie ook het rapport van Greenpeace: http://t.co/30xNayZ

Glyfosaat  


 

Genetisch gemanipuleerde soja